Spouwmuurisolatie: glaswol of parels?

Twee van de meest gebruikte vormen van spouwmuurisolatie zijn glaswol en EPS parels. Daarnaast wordt vaak gekozen voor PUR schuim of steenwol. Glaswol en EPS parels hebben elk hun eigen kwaliteiten als isolatiemateriaal, beide beschikken over voor- en nadelen die significant van elkaar verschillen. Jouw keuze qua spouwmuurisolatiemateriaal zal dus bepaald worden door de kwaliteiten die jij belangrijk vindt. Ga je voor het goedkoopste materiaal, of het materiaal dat het beste isoleert? Hoe belangrijk vind jij het dat isolatiemateriaal geluidswerend is? En hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Dit soort vragen zullen bepalen voor welk soort spouwmuurisolatie je uiteindelijk zal kiezen. Hieronder worden de voor- en nadelen van zowel glaswol als parels voor je opgesomd.

Voordelen van glaswol

Eén van de redenen waarom consumenten vaak kiezen voor glaswol als isolatiemateriaal, is het feit dat dit de goedkoopste variant op de markt is. Met een prijs van 15 tot 20 euro per vierkante meter is er geen goedkopere soort spouwmuurisolatie te vinden. Dit materiaal, bestaande uit een mix van zand en gerecycled glas, wordt als een rol of vlokken in de spouw aangebracht. Zowel thermisch als akoestisch isoleert het materiaal prima. Daarnaast is het materiaal brandveilig, duurzaam, milieuvriendelijk en beschermt het tegen vochtschade. De kwaliteit van glaswol loopt behoorlijk uiteen, waarbij HR++ de hoogste kwaliteit is.

Nadelen van glaswol

Naast de eerder genoemde voordelen, zijn er tevens een aantal nadelen op te sommen. Zoals gesteld, kan de kwaliteit van de glaswol behoorlijk verschillen. Voor het beste resultaat heb je glaswol nodig dat voldoet aan de HR++-norm. Daarnaast is een minimale spouwbreedte vereist en heb je een groter boorgat nodig in vergelijking met andere materialen, want de vlokken glaswol dienen de spouw ingeblazen te worden.

Voordelen van EPS parels

EPS parels, soms ook bekend onder de naam polystyreen of piepschuim, zijn zwarte of witte bolletjes gemaakt van licht kunststof. De kleur is niet esthetisch maar een indicator van kwaliteit: zwarte bolletjes isoleren thermisch gezien het meest optimaal, bij witte bolletjes is dit iets minder. Deze variant is geschikter voor kleinere spouwen, al vanaf 30 millimeter kunnen EPS parels gebruikt worden als spouwmateriaal. Het heeft een prima vullingsgraad en daarnaast is het een ecologisch verantwoorde keuze. Daarnaast is het volledig recyclebaar, vochtregulerend en is de kwaliteit hoog: rangerend van HR tot HR++.

Nadelen van EPS parels

Ten opzichte van glaswol zijn EPS parels een net iets duurdere variant. Deze kosten per vierkante meter gemiddeld 20 tot 25 euro. Hierdoor vallen de parels te omschrijven als de middenklasse qua prijs, want PUR schuim is nog net iets duurder. Desalniettemin zijn EPS parels dus duurder in vergelijking met glaswol. Daarnaast is de kierafdichting minder als je het afzet tegenover glaswol of PUR schuim. Ook zijn ESP parels minder op het gebied van geluidswering en brandveiligheid. Dat komt mede door het polystyreen dat zich in de parels bevindt, wat gemaakt wordt van aardolie. Door de voor- en nadelen van glaswol en ESP parels tegen elkaar af te strepen, zul je een keuze kunnen maken. Welke kwaliteiten vind je het belangrijkst? Welk voor- of nadeel weeg het zwaarst?