Soorten spouwmuurisolatie

Voor het plaatsen van spouwmuurisolatie heb je de keuze uit meerdere soorten. Deze hebben elk hun eigen specifieke kwaliteiten, voor- en nadelen. Deze factoren zullen een rol spelen bij de uiteindelijke keuze die je maakt. Kies je voor het materiaal dat verkrijgbaar is voor de beste prijs, of kies je een duurdere variant die het beste isoleert? Kies je voor het meest brandveilige materiaal of vind je het belangrijk dat het isolatiemateriaal tevens geluidswerend is? Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden van vragen die je jezelf kunt stellen voorafgaand aan het maken van een definitieve beslissing. Het gaat erom wat jij belangrijk vindt. Hieronder wordt dieper ingegaan op de vier meest gekozen soorten spouwmuurisolatie van de blog energielabel.

Glaswol

Glaswol is een combinatie van zand en gerecycled glas welke in de vorm van een rol of als vlokken als spouwmuurisolatie geplaatst kan worden. Glaswol als vlokken is de meest gehanteerde vorm. Deze worden als het ware de muur ingeblazen via een opening. Het voordeel van het gebruiken van een minerale wol zoals glaswol of steenwol is het feit dat dit de goedkoopste variant is. Per vierkante meter kost glaswol over het algemeen tussen de 15 en 20 euro. Tevens is het brandveilig, voorkomt het vochtproblemen, is het duurzaam materiaal en is het tevens geluidswerend. Goedkoop is dus zeker niet duurkoop, in dit geval. Echter zul je wel een groter boorgat moeten maken in vergelijking met andere materialen voor de plaatsing. Er zijn verschillende gradaties qua kwaliteit, check dus goed of de glaswol voldoet aan de HR++-norm.

Steenwol

Steenwol is een andere minerale wol die tevens een soort spouwmuurisolatie is. Net als glaswol kan dit ingebracht worden als een rol of in de vorm van vlokken. Verder gelden dezelfde voordelen die tevens voor glaswol gelden: het is goedkoop, brandveilig, duurzaam, milieuvriendelijk, voorkomt vochtproblemen en is geluidswerend. Ook de nadelen gelden voor deze variant: het boorgat is groter en de kwaliteit varieert.

EPS parels

EPS parels, ook wel bekend als polystyreen of piepschuim parels, bestaan uit kleine kunststof bolletjes die via een kier de spouwmuur in worden geblazen. Deze soort spouwmuurisolatie is als opkomst als keuze. Dat komt omdat mensen zich steeds meer bewust worden van de voordelen van dit materiaal. Zo is de opvullingsgraad uitstekend, is het materiaal vochtwerend en zijn EPS parels een ecologisch verantwoorde keuze. Daarnaast is de isolatiewaarde uitstekend, rangerend van HR tot HR++. Je hebt de keuze uit witte of zwarte bolletjes, waarbij de isolatiewaarde bij zwarte bolletjes het hoogst is. Er zijn echter ook nadelen: in vergelijking met andere soorten spouwmuurisolatie zij EPS parels minder brandveilig en minder geluidswerend. Tevens ligt de prijs iets hoger in vergelijking met minerale wollen: 20 tot 25 euro per vierkante meter.

PUR schuim

De laatste soort spouwmuurisolatie die het vaakst gebruikt wordt, is PUR schuim. Dit is de duurste variant met een prijs van 25 tot 30 euro per vierkante meter. Hier staat tegenover dat deze soort wel de beste isolatieprestatie levert. Dit komt doordat dit materiaal alle kieren en gaten in de muur het beste afsluit. Het is echter niet recyclebaar en daarnaast is het nadelig dat de geur van het materiaal minder aangenaam is.